Cozonaci simpli sau împletiți. Cozonac cu multă nucă și cacao sau cu mac. Cozonac cu brânză dulce, stafide, rahat turcesc sau fructe confiate. Cu fistic sau cu ciocolată. Oricare ar fi umplutura, cu toții iubim cozonacul pentru gustul său delicios, mai ales dacă este preparat după o rețetă tradițională.

Istoria cozonacului

Cozonacul nostru tradițional a parcurs un drum admirabil. Evident, strămoșii cozonacului de azi arătau foarte diferit, iar cel mai probabil erau ca o păine dulce cu o umplutură la mijloc și nicidecum desertul complex de astăzi. Cozonacul a apărut pentru prima dată într-o formă arhaică în Egiptul antic, a fost apoi preluat de către greci care făceau plakous, în care puneau nuci și miere. Apoi au venit romanii care au preluat de la greci utilizarea drojdiei și au îmbogățit rețeta de cozonac cu ouă, unt și fructe uscate. Romanii pregăteau două feluri de cozonac pentru a le oferi ca ofrandă zeilor: „libum”, un cozonac de dimensiuni mai mici și „placenta”, un cozonac cu brânză, stafide și alune – de unde a derivat la noi pasca.

Prima atestare că românii consumau cozonac apare într-o carte de bucate de la Cluj, din 1695. Deși nu este redată rețeta acestuia, cozonacul este menționat ca înlocuitor pentru pâine care se poate consuma cu lapte dulce.

Așadar, istoria cozonacului se împletește cu mult simbolism, iar rețeta, așa cum este azi, a călătorit și a fost  îmbunătățită de diverse popoare. Însă, cozonacul este considerat un desert tradițional la noi și la vecinii bulgari, care îl numesc kozunak.

Desert nelipsit de Paște și de Crăciun, cozonacul este asociat de români cu ideea de sărbătoare. Mai mult decât o pâine dulce și aromată, este hrană pentru suflet și se servește în mesele de sărbătoare din familie, în momentele cele mai importante.

Rețetă cozonac tradițional – care este secretul?

Îmi vin în minte primele amintiri legate de prepararea cozonacilor. Eram în perioada preadolescenței, când asistam alături de mama și sora mea la pregătirile pentru Paști, pentru că în Schei nimic nu lipsea de pe masa de Paște –  aveam cozonaci, pască cu aluat de cozonac, ouă roșii, drob, friptură de miel, salată de beof, icre.

Pentru ritualul pregătirii cozonacilor, scoteam ouăle de seara, ca să fie la temperatura camerei. Ne trezeam la 5 dimineața și mama începea frământatul acestora. Mama „trântea cozonacii până făceau bășici” ceea ce mă fascina. Îi lasă apoi să dospească, pentru că, spunea ea, „cozonacul nu trebuie grăbit”.  

Așa cum povesteam și în interviu, respectăm și acum rețeta tradițională pentru cozonac. Pentru doi cozonaci folosim 1 kg de făină, 250 g de zahăr, 3 ouă de țară, 0,5 L de lapte, drojdie, coajă de lămâie bio ținută în prealabil în apă cu bicarbonat, 250 ml de ulei, 200 g de unt și multă nucă.

Noi folosim drojdie bună, îi frământăm manual și îi lăsăm la dospit. Ne adaptăm mereu preferințelor voastre – putem să înlocuim uleiul cu unt sau untură dacă se dorește sau putem să-l decorăm într-un mod special, așa cum vă doriți.

Este important ca drojdia să fie proaspătă, făina, uleiul, zahărul, esența de rom să fie de calitate. Nuca, ciocolata, ouăle, laptele –  cu cât sunt mai proaspete și procurate din surse naturale certificate, cu atât cresc șansele ca gustul cozonacului să fie cel care ne redă amintirea gustului pe care îl apreciem atât de mult.

Așa am învățat noi să preparăm cozonacii – cu răbdare și cu multă dedicare. Știm că un cozonac reușit este un cozonac care se desface fâșii, adică muncit, crescut. Știm că umplutura pentru cozonac are rolul ei și e bine să nu fie mai multă cocă decât nucă, pentru un gust echilibrat.

De aceea, cozonacii Kron Cakes & Café sunt cozonacii tradiționali, cu acel gust inconfundabil. Îi preparăm fie în preajma sărbătorilor noastre tradiționale, fie la comandă, ori de câte ori vi se face poftă de acest aluat pufos și aromat. Trebuie să recunosc că avem cele mai multe comenzi pentru cozonaci cu mac dar și coznaci cu nucă, dar folosim tot rețeta tradițională și pentru cei cu aspect modern pe care îi decorăm, cum sunt, de exemplu cozonacii înveliți în ciocolată belgiană albă sau în ciocolată cu lapte, cei cu multă nucă, ciocolată și rom, cozonacii „italienești” cu fructe confiate și glazură de bezea.   

Secretul cozonacilor Kron Cakes & Café? Îi pregătim ca și cum ar fi preparați în familie, acasă, cu multă grijă pentru a alegerea ingredientelor de foarte bună calitate.

Când vi se face poftă de un cozonac pufos, aromat, care se desface în fâșii, treceți pe la noi să dați comandă. Nu așteptați Paștele sau Crăciunul, deoarece cozonacul proaspăt este o sărbătoare de fiecare dată când este consumat cu poftă și plăcere.